Banánkenyér
A banán nálunk azok közé az élelmiszerek közé tartozik, ami mindig van itthon, megvesszük attól függetlenül is, hogy éppen olcsóbb vagy drágább. Előfordul néha, hogy 1-2 gyümölcs megbarnul. Még teljesen ép a belseje, de már kicsit túlérett. Na, ilyenkor sütök belőle banánkenyeret. Diós, fahéjas, banános finomság, ami csak úgy magában is lecsúszik, de teával, kávéval, kakaóval is frenetikus élményt tud adni.
Hozzávalók:
45 g barna cukor (de fehér kristálycukor is pont jó)
30 g durvára vágott
mandula (én diót szoktam bele tenni)
255 ml tejföl
1 tk. szódabikarbóna
100 g olvasztott vaj
230 g cukor (itt is lehet
barna cukrot használni)
2 felvert tojás
250 g liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
250 g kissé túl érett banán (ez kb. 2 db - nem baj, ha kicsit több)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírral kibélelünk kettő kenyér sütőformát (vagy az én esetemben kivajazzuk, kilisztezzük). Tálban összekeverjük a
45 g barna cukrot és a durvára vágott mandulát, majd félre tesszük.
Egy tálban
összekeverjük a tejfölt és a szódabikarbónát, 5 percig állni hagyjuk, majd
belekeverjük az olvasztott vajat, a cukrot és a tojást. Egy másik tálba
szitáljuk a lisztet a sütőporral
és a fahéjjal, majd apránként belekeverjük a krémes hozzávalókat, és a
szétnyomkodott banánt.
A masszát eloszlatjuk
a két sütőformában,
a tetejüket megszórjuk a félre tett barna cukros mandulával, és 1-1 1/4 órán
át, vagy tűpróbáig
sütjük. A banánkenyeret 20 percig a formában hagyjuk, majd rácsra szedve
megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Az eredeti recept nem
írja, de én a tésztába is teszek durvára vágott diót. ;-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése