2017. március 2., csütörtök



Banánkenyér


A banán nálunk azok közé az élelmiszerek közé tartozik, ami mindig van itthon, megvesszük attól függetlenül is, hogy éppen olcsóbb vagy drágább. Előfordul néha, hogy 1-2 gyümölcs  megbarnul. Még teljesen ép a belseje, de már kicsit túlérett. Na, ilyenkor sütök belőle banánkenyeret. Diós, fahéjas, banános finomság, ami csak úgy magában is lecsúszik, de teával, kávéval, kakaóval is frenetikus élményt tud adni. 


Hozzávalók:
45 g barna cukor (de fehér kristálycukor is pont jó)
30 g durvára vágott mandula (én diót szoktam bele tenni)
255 ml tejföl
1 tk. szódabikarbóna
100 g olvasztott vaj
230 g cukor (itt is lehet barna cukrot használni)
2 felvert tojás
250 g liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
250 g kissé túl érett banán (ez kb. 2 db - nem baj, ha kicsit több)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírral kibélelünk kettő kenyér sütőformát (vagy az én esetemben kivajazzuk, kilisztezzük). Tálban összekeverjük a 45 g barna cukrot és a durvára vágott mandulát, majd félre tesszük.

Egy tálban összekeverjük a tejfölt és a szódabikarbónát, 5 percig állni hagyjuk, majd belekeverjük az olvasztott vajat, a cukrot és a tojást. Egy másik tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral és a fahéjjal, majd apránként belekeverjük a krémes hozzávalókat, és a szétnyomkodott banánt.

A masszát eloszlatjuk a két sütőformában, a tetejüket megszórjuk a félre tett barna cukros mandulával, és 1-1 1/4 órán át, vagy tűpróbáig sütjük. A banánkenyeret 20 percig a formában hagyjuk, majd rácsra szedve megvárjuk, míg teljesen kihűl.

 Az eredeti recept nem írja, de én a tésztába is teszek durvára vágott diót.  ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése