2015. szeptember 15., kedd

A télikert tetejének felújítása  I.


Amikor annak idején beleszerettünk ebbe a házba, annak egyik fő oka a téli kert volt. Mindig is azt mondtam, hogy ha egyszer házunk lesz, annak lesz télikertje. A gondolat, hogy üldögélek egy kényelmes széken betakarva, mellettem egy csésze tea gőzölög az asztalon és egy könyvet olvasok, miközben esik az eső vagy a hó kint - és mindezt egy télikertben ! - elvarázsol. 

Az első dolog, amit felújítunk a házon, az ennek a teteje. Valami rejtélyes oknál fogva az előző tulajdonos/ok két rétegű tetőt hagytak ránk: egy dróthálós üveg és egy felette lévő sárga műanyag hullámpala - a kettő között pedig nagy mennyiségű kosz. Ezt feketére festett fém szerkezet tartja, mint ahogy az oldalát adó üvegtáblák keretét is. Ebből - az én szememben - már csak szebbet lehet varázsolni.
( A fotó telefonnal készült és görbére sikerült. :-)  )




A pala eltávolítása még egészen egyszerű volt, és már nagyot dobott a beáramló fény mennyiségén. Ezután letakarítottuk a koszt és kiderült, hogy az üveg annyira nem is rossz. Kánikula idején viszont issza a napfényt és tovább fűti az amúgy is könnyen felmelegedő télikertet. Tehát továbbra is a teljes tetőcsere a cél.

Ami ezután jött, az már nem volt olyan egyszerű, le kellett flexelni a palát tartó vasrudakat, hogy hozzáférhető legyen az alap szerkezet, ami az üveget tartja. Amikor ez megvolt, a ház Ura nagyon megkönnyebbült. :-) Pihenésként fogta az ecsetet és fehér selyemfényű zománcfestéket és lefestette 2 rétegben a vasrudakat.



Már ennél a pontnál kezdtem mosolyogni és lelki szemeim előtt egyre jobban körvonalazódott a végeredmény.
Mérlegelve több tényezőt, végül az opál polikarbonát lemezek mellett döntöttünk, amit méretre vágattunk és a fordított T profilú tartószerkezetbe ragasztottunk szilikon segítségével.



Belülről nézve már a következő fotón is jól látszik a különbség. A kép elkészülte óta újabb 2 cella lett készen, haladunk - még ha lassan is. 







A középen lógó lámpa is fehér lesz, és tisztességes felfogatást kap majd. Amikor az üveglapokat kivettük belőle és lemostuk, kiderült, hogy átlátszó és szép, mintás üvege van!
:-)


Nagyon sok munka vár még ránk, de nem kérdés, hogy megéri-e.

Folyt. köv.  :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése