2014. július 25., péntek

Kávé és süti



Néha, amikor leülök kávézni, akkor szeretem megadni a módját ennek az időnek is.  Előveszem valamelyik készlet egy darabját, ami lehet üveg csésze Jena-ból, angol porcelán kék, vidéki életképpel az oldalán vagy krém színű, önmagában mintás darab. Mindegyikhez kötődöm különböző okokból, így mindig nehéz a választás az adott napon.

A Jena-i készletet Édesanyámtól kaptam, hihetetlen finomság és légiesség jellemzi ezt az egyébként hőálló szépséget. Vékonyka csészealátétje szinte eltűnik az ember kezében. 
Az angol porcelán készletet a piacon vettem, dobozból túrtam ki, heteket vártam, mire ugyanazzal a mintával lett 2 csészém 2 alátéttel. De megérte! Nem tudom, miért, de valahogy kötődöm az angol kultúrához kicsit. Nem a mostanihoz, hanem inkább a 18-19. századhoz. Számomra Jane Austen regényei kötelező olvasmányok. :-) Látom magam előtt az akkori nőket, ahogy teázás közben cseverésznek, hímeznek és nincs más gondjuk, mint megtalálni az ideális férjet. Mindezt csipkébe és selyembe öltözve, egyenes háttal üldögélve teszik egy szalonban, ahol pattog a tűz a kandallóban. Hát ki az, akinek ez a kép nem lehet szép?  ;-)
A krém színű készletet pedig nászajándékba kaptuk, így ennél a 2 csészénél is van min gondolkodni, van mire emlékezni. 
 Azon kívül, hogy szeretem a kávé aromáját és illatát, jó ezeket a kis füles portékákat kézbe venni. 

Persze elengedhetetlen része egy ilyen fél órának a kávé mellé járó süti. Ez lehet bármilyen keksz vagy aprósütemény, ezen a téren mindenevő vagyok. Sokszor sütök én is ilyesmit, hiszen az otthon készült mandulás kekszet, narancsos-csokoládés kekszet vagy tripla csokis tallért (ez látszik a fotón a kis tányéron) egy gyári féltestvére sem éri utol szerintem. 

Utóbbiból nem tudok elegendőt sütni. Bármennyi is készül, morgás van, hogy miért nincs több.  :-)

A tripla csokis süti függést okoz!!! 

Ha mégis bátor vagy és bevállalod, íme a receptje:

Hozzávalók:
1 pohár liszt     ( 1 pohár = 2,5 dl)
1 csapott tk szódabikarbóna
1 nagy csipet só
negyed pohár kakaópor (Holland, cukrozatlan)
10 dkg vaj vagy margarin
fél pohár barna cukor (lehet kristálycukor is)
negyed pohár porcukor
1 közepes nagyságú tojás
1 kk vanília aroma
1 csapott tk instant kávé (elhagyható, ill. növelhető a mennyisége - főzött kávéval helyettesíthető)
1 tábla fehér csokoládé (9-10 dkg)
1 tábla étcsokoládé (9-10 dkg)


Elkészítés
 A nagyon puha (félig megolvasztott) vajat 2-3 perc alatt habosra verjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tojást, majd a vanília aromát, 1 ek meleg vízben feloldott instant kávét (vagy 1 ek erős főzött kávét) és 1-2 perc alatt jól összekeverjük.

Egy külön tálba szitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd összekeverjük a szódabikarbónát a sót is hozzáadva.

Összekeverjük (egy spatula, vagy lapátszerű fakanál segítségével) a két tál tartalmát. Épp csak addig dolgozzunk a masszával, amíg az nagyjából összeáll, ne keverjük túl!

Hozzákeverjük pár durva mozdulattal a kisebb kockára vágott csokoládékat.

Sütőpapírral bélelt tepsire púpozott evőkanálnyi halmokat helyezünk a masszából (egy sütőtepsire kb. 8 db fér el kényelmesen) köztük legalább 3-4 cm rést hagyva. Ujjainkkal a halmokat kicsit eligazgatjuk - nagyjából kör alakra, 1,5-2 cm vastagságúra lapogatjuk (vékonyabbra nem kell, majd szépen magától megoldja a sütőben).

Majd előmelegített, 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük a süteményeket.
 A sütiket akkor kell kivenni a sütőből, amikor éppen megszűnnek fényesek lenni!

Hagyjuk a tepsin kihűlni őket! Forrón nagyon puhák, majd szép sorjában szilárdabb halmazállapotot ölt a tészta, a fehér csokoládé és végül, pár óra elteltével az étcsoki is (ezt a pár órát azért nem kötelező kivárni, de legalább 15-20 percet azért ajánlott).


Kellemes kávézást és jó beszélgetéseket kívánok e mellé a finomság mellé!









6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg el tudnád mérni grammra (liszt, kakaó, cukrok), ha legközelebb készítesz ilyen kekszet, hogy miből mennyi kell? Nagyon megköszönném!
    Pénteken kipróbáltam ezt a poharazást, de túl kemény lett a tészta, a kekszek nem folytak szét, és nagyon morzsálódott is a végeredmény. Szuper fincsi volt, de szerintem elrontottam az arányokat. :(
    Köszönöm előre is!
    San

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves San!
      Bizonyára apróságokon múlt, hogy nem lett tökéletes a végeredmény nálad. Hamarosan sütök egy újabb adagot és akkor lemérem neked - egy kis türelmet kérek tőled.
      Örülök, hogy ízlett! :-)

      Törlés
  2. Köszönöm szépen és ígrem türelmes leszek, mert megéri várni rá! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Frissen sütött tripla csokis illata lengi be a lakást... :-)
      Megmértem a hozzávalókat, így a végeredmény is biztosabb lesz talán.

      Barna / kristály cukor - 135 g
      Porcukor - 50 g
      Kakaópor - 30 g
      Liszt - 165 g

      A mennyiségek furcsák kicsit, de mivel dl-ből mértem át grammra, így ilyen köztes értékek jöttek ki.
      Ha van esetleg olyan mérőedényed, ami részletes ml-t is tud mérni, azzal is lehet. :-) Akkor a 2,5 dl az alap, azt tudod osztani megfelelő arányban.

      Ha a massza a csoki belekeverése után morzsalékos, ne ijedj meg, evőkanál segítségével tudsz kupacokat formálni és kézzel formázni már a tepsin. Összeáll, és a meleg hatására tuti, hogy szétlapul majd.
      Remélem, sikerül is szeretni fogjátok!
      Számolj be a következő sütésed végeredményéről! :-)

      Törlés
  3. Nagyon szépen köszönöm! Azt hiszem szerdán sütök is egy újabb adagot! :)

    VálaszTörlés