2020. december 10., csütörtök

 

Boszorkányság?

 

Sokrétű, színes, izgalmas, fantasztikus világ a növények világa, amibe beleugrottam az egyetemen, és akkor nem gondoltam, hogy a gyógynövényekkel ilyen szoros barátságot készülök kötni. Rájöttem, hogy ha csak a kertemben körülnézek, számos növény a szépségén kívül a gyógyításunkban is tud segíteni. Elővettem a tankönyveimet és jegyzeteimet, és most már könnyedén, szívesen olvasom azt a rengeteg ismeretet róluk, ami a vizsgák előtt kicsit kényszeresnek, levegőben lógónak, üresnek tűnt. Úgy döntöttem, felveszem a boszorkány süvegemet, ráülök a seprűmre és repülök...

A gyógynövények használatakor az egyik legelső és legáltalánosabb módszer a tinktúra, ami az adott növény / növények alkoholos kivonatát jelenti. Ez egy igen egyszerű, ám hatásos lehetőség a hatóanyagok kivonására a gyógynövényből. Lehet frissen szedett vagy szárított növényből készíteni, mindkét esetben apróra felvágott növényi részekre, egy tiszta befőttes üvegre és alkoholra van szükség. No meg némi türelemre, mert a hatóanyagok kioldódásához időre van szükség. Általában 2-6 hét az áztatási idő, a növénytől vagy növényi résztől függően. Ráadásul az sem mindegy, hogy adott növény kész tinktúrája belsőleg vagy külsőleg használható. Még a gyógyszerkönyvekben is szerepel ez a természetes gyógymód, hiszen sokáig eláll, könnyedén adagolható, és újra elkészíthető, ráadásul kutatások igazolták a hatékonyságot.
Vannak pontos ismeretek, vannak vakfoltok, de az biztos, hogy a növények gyógyító erejét érdemes segítségül hívni, hiszen itt vannak körülöttünk, gyűjthetők vagy termeszthetők is akár, és alig várják, hogy segíthessenek. 



Ha türelmünk megjutalmaz bennünket, és elkészül a tinktúra, le kell szűrni és már használható is. Legfrissebb barátom a pásztortáska, melynek tinktúrája enyhíti az izomfájdalmakat és fejfájás ellen is alkalmazható. Ki gondolta volna anno, amikor gyerekként leszedtem ezt a virágot, és „csörgőt” készítettem belőle a lejjebb húzott termésekkel, 30 évvel később tinktúraként a polcomon kerül újra elém. 


Fontos, hogy mindig egészséges, tiszta növényt használjunk. Ha magunk szedjük, tudni kell, mikor érdemes szedni melyik részét, hogy a lehető legnagyobb hatóanyaggal tudjuk felhasználni. Persze meg is vásárolhatjuk az adott növényt, ilyenkor érdemes utánajárni, hogy pontosan milyen problémára milyen növény adhat enyhülést. Összetett dolog ez, sok apró részletre kell figyelni, hogy a végeredmény valóban jó minőségű legyen, hiszen gyógyítani szeretnénk. 


 
 

A legfontosabb viszont, hogy ezek nem gyógyszerek, nem orvosként alkalmazzuk őket, így mindenképpen biztos tudással és gyakorlattal kell rendelkezni ahhoz, hogy minden rendben legyen. Minél inkább belemerülök ebbe a csodálatos világba, annál inkább érzem, hogy nagyon keveset tudok róla. De olvasom, tanulom, így boszi-tanoncnak már elmehetek. 😉


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése